Roliga tärningsspel

Tärningsspel kommer i fler former än många är medveten om. Sedan den stora brädspelsboomen började har mängder med intressanta tärningsspel dykt upp på marknaden. Här tar vi en titt på några av dem, både klassiker och nyare.

Yatzy

När man talar om klassiker går det knappast att undvika det populära spelet Yatzy. Spelet dök först upp på 1940-talet som ett spel utan något riktigt namn, bara ett av 15 tärningsspel. Namnet Yatzy användes först 1956 när en amerikansk entreprenör började marknadsföra spelet som ett separat spel. Medan det inte spelas lika ofta idag som för ett antal årtionden sedan är det fortfarande ett spel man ser på hyllorna. Allt man egentligen behöver är fem sexsidiga tärningar och ett papper att föra protokoll på. Se sajten Spelregler.org för hur spelet fungerar.

Zombie Dice

Zombie Dice är ett populärt tärningsspel från 2010 utvecklat av Steve Jackson där man tar rollen som en zombie som försöker äta så många hjärnor som möjligt utan att bli skjuten. Man spelar bara med tärningar så detta är mer eller mindre något som endast framgår i reglerna. Varje runda väljer man blint tre tärningar från en påse eller kopp och slår dem. De gröna tärningarna har störst chans att slå hjärnor (vilket är bra) och mindre chans att slå skott (vilket är dåligt), gula är mer balanserade mellan dessa två och röda tärningar har större chans för skott. Först till 13 hjärnor vinner.

Roll for the Galaxy

Roll for the Galaxy är en tärningsversion av ett väldigt populärt kortspel kallat Race for the Galaxy. Detta är ett tärningsbyggnadsspel där tärningarna representerar de resurser man har tillgängligt varje runda. En använd tärning måste dock köpas tillbaka i slutet på varje runda eller så är den obrukbar. Under spelets gång går man balansen mellan att bosätta nya planeter, bygga teknologi som hjälper en på olika sätt, producera och sälja resurser för antingen pengar eller vinstpoäng.  Spelet kom ut 2014 och blev nominerad för flera olika priser. Det går bland annat att köpas på Retrospelbutiken.se.