Planera sommaren

woman-enjoying-beach-holiday[1]Solen och värmen är tillbaka och det är dags att börja fundera på vad du ska göra under sommaren. Blir det mest arbete och en kortare semester, en härlig utlandsresa eller kanske några trevliga veckor med släkt och vänner?Det vi brukar upptäcka är, liksom Tomas Ledin, att sommaren är kort. Innan du vet ordet av har den passerat förbi och du har inte hunnit göra mer än några få av alla de saker du hade tänkt göra. Som med allt annat är det mycket lättare att hinna med om du i god tid planerar, prioriterar och förbereder.

Brainstorming

Sätt dig ned och skriv ner allt du vill göra – utan några filter eller spärrar för vad som går och inte. Är det flera som ska vara inblandade i din sommar så ta naturligtvis dem redan från början av dina förberedelser. Låt din osorterade lista vila några dagar, medan du lägger till de idéer som kommer upp under tiden.

Prioritera

Sätt rubriker för att sortera dina idéer, exempelvis:

  • Måste
  • Vill göra
  • Om det blir tid över

För sedan in förslagen under den rubrik som passar. Det behöver inte vara perfekt första gången, se det här som ett utkast som kan ändras eftersom.

Planera

Inordna punkterna under ‘Måste’ i den tidsordning som verkar lämplig. Om du vill kan du redan nu lägga till ‘Vill göra’  där luckor finns, men ofta är det bra att vänta tills Måste-punkterna är spikade.

Förbered

Boka biljetter, förnya passet, avtala med dem du tänker besöka, gör service på bilen med mera…